Din kyrka

Fyrtio sätt att fasta

Nyttig för dig. Bra för andra!

I många religioner spelar fastan en viktig roll. I kristen tradition är de 40 dagarna före påsk en sådan fasteperiod. Söndagarna är undantagna.

Fastan är ett experiment i att leva det goda livet. En klok person har sammanfattat den med orden ”nyttig för mig och bra för andra”. Det är också tanken bakom våra förslag.

Våra ”40 sätt att fasta” handlar om plastkassar, poesi, böner, mat och tid för eftertanke. Hantera förslagen med en portion självdistans, humor och nyfikenhet. Det handlar om din fasta. Inte någon annans. Och du väljer själv hur allvarligt du vill ta den.

Graham Jarvis
Kyrkoherde i Mikaels församling

!
Fettisdagen 21 feb: Njut en bulle
Sista dagen före fastan. Enligt tradition dagen för semlor och annan festmat. I Rio de Janeiro är det final för karnevalen och i New Orleans firas Mardi Gras.
1
Askonsdag 22 feb: Packa dina väskor
Bered dig själv plats. Fyll två kassar med saker som du inte behöver och ta de till Myrorna/Bra och begagnat eller liknande.
2
Torsdag 23 feb: Slumpmässig snällhet
Gör en slumpmässig snällhetshandling (Random act of kindness). Helt valfritt – låt fantasin flöda!
3
Fredag 24 feb: Forska om fastan
Ta reda på mer om fastan och varför den finns. Varför pågår fastan i just 40 dagar? Vad står ”Mardi Gras” och ”karneval” för? Vad är poängen med fastan?
4
Lördag 25 feb: Gå! Se!
Ta en stadspromenad i din hemstad eller på din hemort.. Planera ingenting – titta bara på folk. Erbjud praktiskt hjälp om du tycker att det är lämpligt.
5
Måndag 27 feb: Rättvist ska vara rätt
Satsa på att handla bara rättvisemärkta varor – så långt det går under en hel vecka.
6
Tisdag 28 feb: Minska plastbruket
Ta reda på lite mer om hur plastkassarna påverkar miljön. Tänk ut hur du kan bäst minska din användning av plastkassar – genom att till exempel använda hållbara tygkassar när du handlar. Planera att göra så hela veckan – och fundera på om du inte kan fortsätta långsiktigt.
7
Onsdag 29 feb: Hör av dig!
Skicka en e-post, ett vanligt brev eller ring ett telefonsamtal till någon som du inte haft kontakt med på ett tag (minst ett par månader). Inte bara ett par rader utan något som är värt att läsa.
8
Torsdag 1 mars: Bli grön!
Testa att bara äta vegetarisk mat (om du inte redan är vegetarian) under en hel dag, en helg eller vecka.
9
Fredag 2 mars: Låna ut!
Var generös med dina ägodelar – och bry dig inte om ifall du aldrig får saken tillbaka.
10
Lördag 3 mars: Köpstopp
Köp ingenting idag.
11
Måndag 5 mars: Ge! Igen och igen
Välj någon i din närhet (men kanske inte just i den närmaste familjen) och ge honom/henne något, eller gör något för honom/henne, minst en gång i veckan under hela fastan. Säg ingenting – planera att göra det och sätt dina planer i handling.
12
Tisdag 6 mars: Mediafasta
Fasta från media i ett dygn. Stäng av Tv:n och radion, ge bort din tidning. Undvik dem till varje pris. Håll dig ifrån internet. Låt dina egna tankar få plats.
13
Onsdag 7 mars: Mat där det behövs
Ta kontakt med Ria Dorkas eller liknande organisation som ordnar mat för människor som har det dåligt ställt. Fråga ifall du kan skänka några matvaror – och i så fall vad för sorts mat är mest lämplig. Besök verksamheten när du lämnar maten för att få en insikt i behoven som finns i din stad – och det som görs för att hjälpa.
14
Torsdag 8 mars: Byt meny!
Ät inget annat än ett skål ris ikväll. Ägna gärna en stund åt grundlig läsning av tidningens utrikesnyheter och forska lite kring biståndsorganisationer.
15
Fredag 9 mars: Ge något
Ge en helt omotiverad gåva till någon. En chokladkaka till bussföraren, några bullar till din lärare, några blommor till den som sliter hårt i ditt närmaste närköp.
16
Lördag 10 mars: Någon annans val
Välj något som en vän eller familjemedlem tycker om att göra men som du själv inte roas av. Gör det tillsammans utan att spela martyr. Du kanske vill låta honom/henne komma med förslag.
17
Måndag 12 mars: Sopa framför egen dörr
Ta en titt utanför din bostad. Plocka skräp, rensa lite ogräs, sanda eller röja i snöhögarna. Gör platsen lite mer välkomnande – för Gud – och inte minst för de människor som han älskar och finns hos.
18
Tisdag 13 mars: Kolfasta
Kan du minska din användning av kol under fastan? Läs mer hos Naturskyddsföreningen. (www.naturskyddsforeningen.se)
19
Onsdag 14 mars: Återvinn
Ge bort några ägodelar (som du egentligen inte behöver) – man kan använda organisationen Freecycle (freecycle.org) för att få hjälp, eller så finns Myrorna, Bra & begagnat eller Reform.
20
Torsdag 15 mars: Släpp en bok.
Lämna en bok (som du tyckte var bra) där någon kan hitta den. Vill du göra detta under ”organiserade” former kan du titta på www.bookcrossing.se.
21
Fredag 16 mars: Religionsspaning
Sök kunskap om en annan tro eller livsåskådning än din egen. Läs en artikel eller bok, sök på internet eller fråga någon som själv har kunskap.
22
Lördag 17 mars: Mata fåglarna
Var snäll mot naturen. Plantera ett träd, mata fåglarna (kanske till och med genom att sätta upp ett fågelbord), eller ge pengar till en välgörenhetsorganisation som arbetar för djur eller för miljön.
23
Måndag 19 mars: Din syssla är min syssla
Gör en syssla som någon annan alltid brukar göra, på jobbet, i skolan eller hemma
24
Tisdag 20 mars: Var en god granne
Se dig om och hälsa på dina grannar. Hjälp dem om du kan – med något litet eller något större som att skjutsa någon till vårdcentralen, eller bjuda in på en kopp kaffe.
25
Onsdag 21 mars: Tack för att du finns
Uppmuntra någon som har ett jobb som brukar tas för givet. Säg ”Tack för allt du gör” eller lämna ett tackkort.
26
Torsdag 22 mars: Ge blod
Ta tid idag att undersöka hur du skulle kunna bli blod eller plasma givare. En liten stund av din tid kan rädda liv.
27
Fredag 23 mars: Protestera
Skriv ett brev eller hitta en namnlista att skriva på för att protestera mot något som du tycker är fel.
28
Lördag 24 mars: Titta ut ur fönstret
Varje gång du är i närheten av ett fönster idag - hemma, på jobbet, på bussen eller tåget – ta en ordentligt titt och uppmärksamma former, mönster, kontraster, och färger. Sluta inte tills du har sett något som du inte lagt märke till förut.
29
Måndag 26 mars: Avbryt inte
Lyssna till någon utan att avbryta. Försök att göra så i alla dina samtal denna vecka
30
Tisdag 27 mars: Klagofriadagen
Klaga inte – under en hel dag. Inte på vädret, bussens sena ankomst, din chef, bristen på sömn, regeringen … inte på något. Du kan le, be, eller bara byta ämne istället.
31
Onsdag 28 mars: Telefonfasta
Låt bli att tala i telefonen under ett dygn – så viktig är du inte.
32
Torsdag 29 mars: Gör slut
Avsluta något. Gör färdigt. Klart slut.
33
Fredag 30 mars: Dörrvakt
Uppmärksamma alla dörrar idag. Tänk på varje dörr som du öppnar eller som öppnas för dig som var stängd. Och uppmärksamma dina känslor kring dina dörrupplevelser.
34
Lördag 31 mars: Ladda upp en dikt
Välj en kort dikt, en bön, ett citat eller någon annan kort text och lär dig den utantill. Prova att ta en rad i taget och gå vidare till nästa rad först när du kan den. Upprepa för dig själv under lugna stunder. (Välj en text som du tycker om – den kan vara kvar hos dig resten av livet!)
35
Måndag 2 april: Byt spår
Prova på att lyssna till en musikgenre som du inte brukar lyssna till – ge den tid. (Rock, klassisk, folk, världsmusik, jazz, hip-hop…)
36
Tisdag 3 april: Andas
Idag – på förmiddagen, på eftermiddagen och strax innan du somnar, ta några minuter att uppmärksamma att du andas… och hur det stillsamt håller dig vid liv.
37
Onsdag 4 april: Sista orden
Skriv din egen dödsruna och sammanfatta vad ditt liv har betytt för andra. Kom ihåg – folk skriver alltid snälla saker i dödsrunor!
38
Skärtorsdag 5 april: Vad vill du helst göra?
Skriv en lista över saker som du tycker om att göra. Välj en eller två som du inte gjort på länge. Ordna till så att du få göra dem – även om det kräver långsiktig planering.
39
Långfredagen 6 april: Ta med dig en bön
Ta dig tid att lära dig en utantill. Sedan kan du använda den under veckan, att be tyst vid olika tillfällen när du reser, står i kö, eller tar en paus. Här är två förslag;

Sinnesrobönen
Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra,
mod att förändra det jag kan,
och förstånd att inse skillnaden.

Heliga Birgittas bön
Herre, visa mig din väg.
och gör mig villig. att vandra den.

40
Påskafton 7 april: En stilla stund
Hitta ett tyst ställe och ta en stund för att vara så still som möjligt. Tala inte med Gud eller dig själv. Uppmärksamma hur tystnaden låter.
41
Påskdagen 8 april: Fastan är slut.
I den kristna kyrkan är påskdagen årets största högtid. Många kyrkor inleder med påsknattsmässa timmen för midnatt på lördagskvällen.